Stade Vélodrome sau templul unde Olympique de Marseille își continuă istoria demnă în sportul rege
Pasiune
Toate ca toate, eu am călătorit prin mai multe țări și de fiecare dată am vrut să ajung și pe un stadion din straintate.
Și odată cu excursia dar nu mereu s-au aliniat planetele și nici mercur n-a fost retrograd. Pe Stadio Olimpico n-am mai prins bilete, în Varșovia era Paște și nu se juca în perioada aceea. Pe Olympiastadion din Berlin puteai să-l vizitezi în calitate de turist. În acel weekend erau meciuri ale naționalelor. Iar nemții își desfășurau duelul cu Belarus pe Signal Iduna Park la Dortmund și tot așa, dar acum le-am pregătit din timp.
Planning
Știam că voi ajunge în Marseille la finalul lunii ianuarie așa că imediat după ce mi-am luat biletele de avion am aruncat un ochi și pe site-ul celor de la Olympique de Marseille. Noroc mare, în weekendul acela aveau meci acasă, pfoaaai
l-am prins pe Dumnezeu de un picior. Cum să ratez ocazia să calc pe Vélodrome, unul dintre cele mai mari și mai frumoase stadioane din lume.
Cost
Doua bilete 50 de euro, undeva în tribuna a II-a, se vedea perfect totul. Nu mă credeți? Vă arăt factura. Am ajuns la stadion cu o ora înainte de fluierul de start.
Organizare
Încă de la poarta de acces am fost întâmpinat de o ospitalitate pe care n-o întâlnești pe stadioanele din România. Domnii din România știu doar să se îmbrâncească astfel încât să ajungă primii. Locurile de pe bilete niciodată nu sunt întru totul respectate, de multe ori stai pe locul altcuiva, stresat fiind tot meciul că vine să te ridice că i-ai luat locul, dar aici nu. După ce am trecut de verificarea biletelor un alt băiat, voluntar al celor de la club ne-a verificat locul de pe bilete și ne-a condus în tribuna pe rândul și locul de care aparțineam.

Așezat lângă doi domni, fani ai echipei, eu fiind intrusul pentru că am plâns în 2005 când Dinamo pierdea în dublă manșă cu echipa franceză, am urmărit desfășurarea partidei. Într-o franceză demnă de o febră musculară am aflat că Payet, vedeta echipei nu juca, accidentat fiind, dar erau alți jucători de clasă mondială de urmărit în acțiune.
Rezultat
Olympique de Marseille întâlnea acasă echipa celor de la Angers. Marseille pornea favorită clară deci mă așteptam la un festival de goluri, atmosfera era deja la rang înalt ridicată de ultrasii francezi.
După o prima parte promițătoare cu multe faze de poartă și ocazii destul de mari, jocul în repriza a doua a fost închis. Fiecare echipa decizând să nu riște pentru a-și asigura cele 3 puncte, conferite celei care își dobândea victoria.
Spectacol a fost doar în tribună pentru că pe teren meciul a rămas indecis, încheindu-se așa cum a început, 0-0.
Experiența
Până la urmă experiența de pe un stadion din afara țării, organizarea și rigurozitatea cu care fiecare voluntar urmărea ca fiecare fan să-și respecte locul, să nu fie nevoit să caute sectoarele și tribunele inscripționate pe bilet, a fost cea care a contat și francezii au un mare plus pentru asta.
Ce bine era cu fani pe stadioane, am zis-o mereu, dacă vrei să-ți înveți copilul să înjure du-l pe stadion și se va întoarce acasă cu un dicționar mai bogat dar nefolositor.
Până data viitoare când voi ajunge din nou, sper eu anul acesta, pe un stadion dincolo de granițe o să urmăresc meciurile mai confortabil din fotoliu. Astfel sunt scutit să îndur frig și înjuraturi în stangă și-n dreapta, dar cu un sentiment incomplet.
După cum ați citit sau cei care mă cunoașteți pasiunea pentru sport este dusa la alt nivel de mine, de aici și nebunia de a merge pe stadioane, nu doar ca simplu spectactor ci ca un suporter.
Pe data viitoare..
One response
[…] unde am mai fost și am mai scris aici. […]